The Riddle

Wat is tractor pulling eigenlijk?

Bij tractorpulling draait het erom welke tractor mét aanhanger een zo groot mogelijke afstand behaald op een speciale kleibaan. Naarmate de afstand groter wordt, wordt door de sleepwagen steeds meer weerstand opgebouwd. De baan is aan beide zijden gemarkeerd met 2 witte strepen. Komt de tractor buiten deze strepen, dan volgt er diskwalificatie. De baan is 110 meter Lang. Als deze lengte volledig wordt afgelegd, spreken we van een ‘full pull’. Gezien de lengte van de baan, lukt dit meestal maar een klein aantal deelnemers. Tractoren die een ‘full pull’ hebben behaald, gaan door naar de finale.

Sleepwagen

Binnen Grand National tractorpulling wordt er gereden in verschillende klassen. Deze onderscheiden zich door een maximaal gewicht van de tractoren.  De deelnemende machines in de Mini Unlimiteds zijn de lichtste soort die in de Nederlandse Grand National actief zijn. Zij mogen inclusief bestuurder niet meer dan 950 kg wegen en hebben dus een eigen sleepwagen. Een krachtige Amerikaanse V8-motor dient vaak als krachtbron. Voor maximale prestaties zijn deze motoren voorzien van een mechanische compressor.

Motoren

De gebruikte krachtbronnen hebben hun oorsprong in de Amerikaanse dragracewereld. Ook tankmotoren en vliegtuigturbines vinden hun toepassing in deze klasse. De sterkste mini’s van Nederland hebben ongeveer 2.000 pk tot hun beschikking. Door dit hoge vermogen in verhouding met het eigengewicht, zijn deze kleine en korte machines moeilijk te besturen. Ze schieten vaak van links naar rechts over de baan en zorgen voor veel spektakel. Door een groeiend vermogen, wordt het steeds moeilijker om de paardenkrachten via de banden om te zetten in trekkracht.